Tipus de tests per detectar la Covid-19

Des d'atenció primària s'indicarà quan cal fer una PCR, sempre sota criteri mèdic

19/05/2020.- Aquests dies molts ens preguntem: “Com puc saber si tinc o si he passat la malaltia per coronavirus...?” La veritat és que no hi ha una resposta absoluta . En part perquè les proves mai són perfectes perquè sempre tenen alguns errors. Des de l’equip d’atenció primària Ribes- Campdevànol informen sobre els tests que actualment hi ha de la COVID-19.

En aquets moments disposem de 2 tipus de tests:

Prova per detectar el virus (PCR): Serveix per confirmar si els símptomes que té una persona són pel coronavirus. No té sentit fer-la en persones sanes ni tampoc quan ja fa dies que es va iniciar la malaltia (sortiria negativa).

Proves per detectar les nostres defenses contra el virus (serologies): Es busca si el nostre cos ha fabricat “defenses” (anticossos) contra el virus. La prova es fa en una analítica de sang (o gota de sang). Les proves actuals són poc fiables i, per això, no es recomanen per a ús personal. En canvi són útils per saber quin grau d’afectació ha tingut la malaltia en el conjunt de la població.

Des del Centre d’Atenció Primària no es recomana fer serologies per la seva poca fiabilitat. Tampoc demanaran proves en centres privats. Però sí que indicaran quan cal fer una PCR, sota criteri mèdic i quan hi hagi sospita d'infecció per COVID19.

RECORDEU: No aneu als serveis d’urgències o CAP TRUQUEU (o envieu Whsatsap, mail) ABANS I US ATENDREM!