El servei de Cuina introdueix plats texturitzats al menú dels usuaris que han de menjar els aliments triturats

L’objectiu és mantenir el plaer de menjar, malgrat que hagi de ser sempre amb els aliments triturats, aconseguint uns plats més atractius

15/07/2025.- El servei de Cuina de l’Hospital de Campdevànol, ofert per l'empresa Boris45, ha introduït els plats texturitzats en el menú dels usuaris del centre sanitari que es veuen obligats a menjar els aliments sempre de forma triturada a causa de diferents patologies. Es tracta d’elaboracions modificades en textura -purés, triturats o gels- que, per una banda, conserven el valor nutricional dels aliments originals, però per l’altra tenen una aparença molt més atractiva.

Mitjançant motlles i tècniques de cuina que inclouen l’ús de gelificant o espessidors, es trituren primer els aliments i després se’ls dona la forma que tindrien originalment. D’aquesta manera, si el triturat és de pollastre, se li dona la forma d’una cuixa de pollastre, o si és de porc, pren forma de botifarra, per posar alguns exemples. Aquesta tècnica s’aplica tant amb la carn i el peix com amb la verdura o els llegums.

L’objectiu és mantenir el plaer de menjar, malgrat que hagi de ser sempre amb els aliments triturats, aconseguint uns plats més atractius per aquests usuaris i pacients. Segons han explicat des del servei de Cuina, la iniciativa ha tingut una molt bona acollida entre els pacients, perquè tenen més ganes de menjar els àpats i els és igual de còmode i fàcil, ja que a boca és com si es mengés una mousse. Alhora també respon a un afany de millora contínua i innovació en la qualitat i servei als usuaris.