15/07/2025.- El servei de Cuina de l’Hospital de Campdevànol, ofert per l'empresa Boris45, ha introduït els plats texturitzats en el menú dels usuaris del centre sanitari que es veuen obligats a menjar els aliments sempre de forma triturada a causa de diferents patologies. Es tracta d’elaboracions modificades en textura -purés, triturats o gels- que, per una banda, conserven el valor nutricional dels aliments originals, però per l’altra tenen una aparença molt més atractiva.
Mitjançant motlles i tècniques de cuina que inclouen l’ús de gelificant o espessidors, es trituren primer els aliments i després se’ls dona la forma que tindrien originalment. D’aquesta manera, si el triturat és de pollastre, se li dona la forma d’una cuixa de pollastre, o si és de porc, pren forma de botifarra, per posar alguns exemples. Aquesta tècnica s’aplica tant amb la carn i el peix com amb la verdura o els llegums.
L’objectiu és mantenir el plaer de menjar, malgrat que hagi de ser sempre amb els aliments triturats, aconseguint uns plats més atractius per aquests usuaris i pacients. Segons han explicat des del servei de Cuina, la iniciativa ha tingut una molt bona acollida entre els pacients, perquè tenen més ganes de menjar els àpats i els és igual de còmode i fàcil, ja que a boca és com si es mengés una mousse. Alhora també respon a un afany de millora contínua i innovació en la qualitat i servei als usuaris.