El SEM presenta les últimes estratègies en el maneig de la hipotèrmia

L’Hospital de Campdevànol i el SEM han organitzat la jornada ‘Hipotèrmia, problema o solució?

Dimecres dia 6 de febrer es va celebrar, a la Fundació Eduard Soler de Ripoll, la Jornada “Hipotèrmia: problema o solució?”, organitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’Hospital de Campdevànol, i que ha estat coordinada pels equips de la base SEM de Campdevànol amb el suport de la direcció territorial del SEM a Girona.

En aquesta jornada, que va reunir més de 150 professionals de la salut, s’ha tractat la hipotèrmia i s’ha explicat com abordar el rescat i l’atenció del malalt amb hipotèrmia accidental. En aquest sentit, s’ha revisat una experiència viscuda al Puigmal l’any 2009, així com els rescats en allaus i algunes estratègies d’actuació en situacions d’emergència.

Per altra banda, s’ha tractat la hipotèrmia com a solució per a determinades situacions. Concretament, en casos d’aturada cardiorespiratòria s’ha demostrat que la inducció a la hipotèrmia minimitza les possibles seqüeles neurològiques de l’afectat. A mesura que els minuts passen, sense la recuperació del batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible. Aquest dany cerebral es pot disminuir amb hipotèrmia, és a dir, abaixant la temperatura del cos del pacient que ha patit l’aturada cardíaca.

L’acte ha comptat, entre d’altres, amb la participació d’experts de l’Hospital de Campdevànol i de la Base SEM d’aquesta localitat, i amb l’assistència de Jordi Munell, alcalde de Ripoll, del Dr. Jaume Heredia, director territorial del SEM a Girona, de Jaume Vilarrasa, president del Patronat de l’Hospital de Campdevànol, i del Dr. Joan Grané, gerent de l’Hospital.