La segona edició de les Jornades d’Atenció Primària del Ripollès reuneix 120 assistents

Organitzades per l’Institut Català de la Salut i l’Hospital de Campdevànol, han servit per donar a conèixer experiències i propostes assistencials dirigides a persones amb necessitats complexes, així com informació sobre urgències de mar i muntanya

15 de març.- Més de 120 professionals de tot Catalunya van assistir a la segona edició de les Jornades d’Atenció Primària (AP) del Ripollès, organitzades per l’Institut Català de la Salut i l’Hospital de Campdevànol, i celebrades el 15 de març, a la Fundació Eduard Soler, de Ripoll. A la sessió, es va posar de manifest la importància de centrar l’atenció en les necessitats del pacient, en adaptar-la al que la situació dels usuaris requereix. En aquest sentit, els ponents de l’acte van recalcar que és necessari potenciar la coordinació entre professionals i entre diferents recursos assistencials, tant d’abast sanitari com social. Mes coordinació, han dit, “es tradueix en una millor atenció i permet reduir els ingressos”. Aquests aspectes es van abordar al llarg de tota la sessió, especialment a la taula integrada per Núria Plana, infermera i adjunta a la direcció EAP Arbúcies-St. Hilari, el doctor Josep Ma Cuy, geriatre de l’Hospital de Campdevànol, i Teia Fàbrega, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que va estar moderada per Xavier Bayona, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària, coordinador del grup de gestió de la CAMFiC i vocal de la Junta de la Societat Catalana de Gestió Sanitària. En aquesta taula es van donar a conèixer experiències i propostes assistencials per a persones amb necessitats complexes.
 
La jornada, pensada per poder aprendre sobre l’actual situació de l’AP i l’atenció a persones amb necessitats complexes, així com sobre les urgències de l’entorn de muntanya i de mar, va començar amb una conferència d’Albert Planes i Magrinyà, metge de medicina familiar i comunitària de l’EAP Sta. Eugènia de Berga. A la seva intervenció, va donar especial importància a la planificació de professionals i de circuits, i a la coordinació entre actors que intervenen en l’atenció sanitària. Així mateix, va posar de manifest la necessitat d’augmentar el nombre de professionals d’Atenció Primària.
 
D’altra banda, Íñigo Soteras, metge, i Xavier Caralt, infermer, tots dos, del Servei d’Urgències de l’Hospital de la Cerdanya, van presentar algunes de les situacions d’urgència a les quals s’han de fer front a l’entorn de la muntanya i del mar. Pel que fa a les primeres, van explicar com actuar en cas d’hipotèrmia, picada d’escurçó o intoxicació per flora de muntanya. En l’àmbit del mar, van fer referència a casos de picades de medusa, peix aranya o eriçó, així com a les cremades amb benzina de vehicles aquàtics. En tots els exemples, van posar de relleu la importància d’actuar amb rapidesa, durant els primers minuts, per evitar empitjoraments.
 
Per acabar, es va fer el lliurament dels premis als millors pòsters. D’entre un total de 63 propostes presentades –de les quals, finalment, 35 van optar a concurs–, es va triar com a guanyador de la categoria de millor descripció d’un projecte “Formació per un millor servei”, presentat per professionals de l’ABS 11 de Setembre, de Lleida. D’altra banda, “Actuació davant de restrenyiment”, de diversos professionals de l’ABS Torelló, la de Vic Nord i la de Santa Eugènia de Berga, va ser reconegut en la categoria de premi científic.
 
La jornada, que ha augmentat considerablement el nombre d’assistents en comparació amb l’edició anterior (120 aquest any i 77 el 2017), ha estat valorada molt positivament pels organitzadors. A més, la sessió ha anat més enllà de la comarca del Ripollès, ja que s’han exposat casos de tot Catalunya i s’ha comptat amb un nombre destacat d’assistents de tota la província de Girona, així com de Barcelona i Lleida. Està previst que el 2019 se celebri la tercera edició d’aquesta iniciativa.
 
Sobre les Jornades d’Atenció Primària del Ripollès
Les Jornades d’Atenció Primària del Ripollès van néixer de la voluntat de l’Institut Català de la Salut i de l’Hospital de Campdevànol de constituir un espai de trobada dels professionals interessats en l’Atenció Primària de Salut (APS) en àmbits rurals i de muntanya, com és el cas de la comarca del Ripollès. L’objectiu és disposar d’un punt de reunió per reflexionar i debatre sobre la pràctica professional de les diferents disciplines relacionades amb l’APS, així com compartir experiències i projectes que han suposat o poden suposar una millora des d’una perspectiva de Quadruple Aim in Healthcare. Aquestes jornades també són una oportunitat per actualitzar coneixements i competències sobre aspectes pràctics assistencials, amb especial interès a l’entorn rural o de muntanya.
 
Aquesta segona edició s’ha dedicat a reflexionar sobre els reptes que té la pràctica de l’atenció primària en entorns rurals, presentar i reflexionar sobre la proposta de reorganització de les institucions sanitàries i socials per donar resposta a les persones amb necessitats complexes al Ripollès i, també, a fer una actualització sobre l’atenció a les urgències derivades de l’entorn de muntanya i de mar.