A partir del 15 de desembre el Ripollès tornarà a tenir assistència pediàtrica a tots els centres d’assistència primària

La manca de professionals ha obligat a arribar a un acord de col·laboració amb l’Hospital d’Olot

4/12/2019.- A partir del dia 15 de desembre, i gràcies a un acord amb l’Hospital Comarcal d’Olot, l’atenció pediàtrica es tornarà a prestar per un metge pediàtric a cada Centre d’Atenció Primària de la comarca: Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Ribes de Freser i Campdevànol. Aquesta ha estat la solució a la què s’ha arribat davant la manca de professionals especialistes que pateix la comarca, ja que des de fa tres setmanes, el Ripollès només compta amb un pediatre i mig.

El motiu és la manca de professionals i entre les especialitats que més pateixen aquesta mancança hi ha la de pediatria.

Segons va explicar el gerent de l’Hospital de Campdevànol, Joan Grané, en roda de premsa, un any enrere “teníem quatre pediatres i mig, però ens vam quedar amb un menys perquè un d’ells va marxar”. Grané va dir que amb tres pediatres i mig “podíem donar l’assistència correcta que havíem donat fins ara”, però ara la situació ha canviat: actualment només hi ha un pediatre i mig per a tota la comarca (excepte Camprodon), perquè dos pediatres estan de baixa, un des de principi d’any i l’altre des de fa unes setmanes.

Aquesta situació ha generat molta preocupació entre els veïns i veïnes de la comarca però també a l’equip directiu de l’Hospital de Campdevànol que, amb els seus òrgans de gestió, van valorar la situació, “i vam decidir fer una convocatòria pública per aconseguir pediatres el mes d’abril passat”. El resultat, però, va ser que no s’hi va presentar ningú. Immediatament, “vam decidir moure’ns cap als centres formadors de pediatres”, explica Grané, que fonamentalment en són dos: Sant Joan de Déu i la Vall d’Hebrón, per mirar si es podien trobar pediatres que volguessin anar a treballar al Ripollès. “La nostra sorpresa va ser que els dos centres ens van dir que no tenien disponibilitat de pediatres i que, en el cas de la Vall d’Hebrón, els hi en faltaven vuit i no els trobaven.

Grané assegura que “hem insistit a mantenir la convocatòria pública oberta i hem mirat de portat pediatres de països de Sud-amèrica”, però el tema burocràtic és molt complex i també està costant molt.

Finalament, amb la col·laboració de la Regió Sanitària de Salut, s’ha arribat a aquest acord amb l’Hospital d’Olot, per tal de garantir aquesta assistència pediàtrica a la comarca. Grané va voler deixar molt clar que els nens i nens del Ripollès no hauran d’anar a visitar-se a una altra comarca, sinó que els professionals de la Garrotxa es desplaçaran als CAP del Ripollès i, per tant, es podran visitar com s’ha fet fins ara en el seu centre de referència.

Per últim, el gerent de l’Hospital de Campdevànol, va alertar que “aquesta problemàtica no és una qüestió de l’Hospital de Campdevànol i el Ripollès, perquè també afecta zones del Baix Llobregat i no parlem d’altres comarques de l’Alt Pirineu. Tot es resumeix en una manca de professionals d’especialitats”. Grané també va reconèixer el compromís i professionalitat de la infermeria pediàtrica que hi ha a cada CAP de la comarca, ja que sense ella “no haguéssim pogut suportar aquesta manca de professionals”.