19/11/2024.- L’Hospital de Campdevànol ha recuperat la teràpia assistida amb animals de companyia pels pacients de la unitat de llarga estada, que són els que passen més temps ingressats al centre hospitalari. L’activitat ja s’havia portat a terme entre el 2017 i el 2019, però amb l’arribada de la Covid es va veure afectada i va quedar suspesa. Però l’experiència positiva que va suposar, ha fet que aquest mes de novembre s’hagi reiniciat amb sessions grupals d’una desena d’usuaris i d’una hora setmanal. L’activitat està organitzada per l’Hospital de Campdevànol i la porta a terme l’empresa de salut i lleure Arrelats.
L’activitat la porten a terme terapeutes especialitzats i s’adapta als diferents perfils d’usuaris, treballant sempre segons el grau cognitiu i de dependència, amb l’únic objectiu de millorar la vida dels pacients. En aquestes sessions es treballen aspectes com la memòria a curt i llarg termini, la motricitat fina i gruixuda, la socialització, l' aïllament o soledat, la debilitat física i mental, la desorientació o senzillament la passivitat derivada de la desocupació amb la conseqüent pèrdua d'ànim. Pel que fa l perfil de persones més depenents, els objectius principals s’orienten a reduir la inquietud motora, millorar el posicionament en la cadira de rodes, així com establir una connexió amb l' entorn i una comunicació verbal o visual, afavorint el màxim confort i proporcionant calma i seguretat.
Diversos estudis, com els de Aubrey H. Fine (2005), Cusack (2003) o Lan Robinson (1995), han demostrat que la presència d'un gos pot ajudar a reduir l'estrès, la pressió arterial alta o la sensació de soledat, ja que ajuda a la persona a socialitzar i millorar el seu estat d'ànim. Per molts pacients institucionalitzats, la simple visita d'un animal de companyia pot ser una cosa que està fora de la seva rutina diària. Per a altres, pot ser una cosa profundament memorable, ja que poden parlar de l'experiència durant uns quants dies.
Aquesta activitat s’emmarca en l’objectiu de l’Hospital de Campdevànol de recuperar progressivament les activitats que porten una valor afegit a la cura i atenció del pacients hospitalitzats, i que per culpa de la Covid van quedar aturades. Entre altres activitats, s’ha apostat per reprendre la teràpia assistida amb animals de companyia, davant els beneficis que s'havien obtingut durant les sessions prèvies.