L’Hospital de Campdevànol incorpora una innovadora tècnica pels quists sacre, que redueix el temps de recuperació de mesos a només 24 hores

Aquesta tècnica, que s’anomena EPSIT (Tractament Endoscòpic del Quist Pilonidal) és menys dolorosa, permet una recuperació més ràpida, i redueix el risc que el quist reparegui

07/05/2025.- L’Hospital de Campdevànol ha començat a aplicar una tècnica innovadora i mínimament invasiva per intervenir els quists pilonidals o sacre, una patologia que afecta sobretot persones joves, i que suposa un impacte important en la seva qualitat de vida. Es tracta d’EPSIT (Tractament Endoscòpic del Quist Pilonidal) que permet passar d’un temps de recuperació -en alguns casos- de fins a tres mesos, a només 24 o 48 hores. S’ha començat a practicar des de fa uns mesos i, de moment, ja s’han fet una vintena d’intervencions, tenint en compte que és l’únic centre d’Osona i el Ripollès on es fa.

El quist pilonidal és una patologia considerada congènita, que consisteix en un quist intergluti on s'acostumen a introduir pèls i això fa que presenti infeccions recurrents a la zona afectada. És una afecció de poca importància, perquè no és greu, però sí que incomoda molt i suposa una càrrega elevada tant pel pacient, com per a la societat, ja que comporta baixes laborals a causa del temps de recuperació.

La intervenció que es feia fins ara, era a través d’una incisió gran a la zona afectada, que pot arribar a 10 o 12 centímetres. A partir d’aquí hi ha dues opcions: la primera és suturar la incisió amb punts perquè la ferida quedi tancada, però és molt dolorós i sovint acaba per infectar-se. Això fa que al cap d’uns dies s’hagi de tornar a obrir per netejar-ho. L’altra opció és deixar-ho sense suturar (tancament per ell sol), “la qual cosa vol dir que condemnes al pacient a un mínim de tres mesos de cures i a una baixa laboral de tot aquest temps”, explica el Dr. Pere Rebasa, que és qui porta a terme les intervencions.

La nova tècnica que s’està portant a terme a l’Hospital de Campdevànol implica passar un tub amb una càmera, i en comptes d’obrir amb una incisió es busca el punt on hi ha el quist, es neteja, es treuen els pèls i es crema el conducte. Això es tradueix en un petit forat de 8mm i l’endemà el pacient ja pot fer vida normal. Segons explica el Dr. Rebasa, “el pacient que més ens ha tardat a recuperar-se ha estat de 48 hores”.

A l’hora de valorar si els resultats són els mateixos amb les dues tècniques, en el cas de la intervenció tradicional hi ha un 25% de possibilitats que el quist torni a sortir (un de cada quatre). Si es fa amb la tècnica EPSIT, “està publicat que es redueix fins a un 16%. Per tant, és una tècnica menys dolorosa, amb un temps de recuperació menor i, a més, amb menys possibilitats que el quist torni a aparèixer”.

L’Hospital Campdevànol, que des del primer moment va apostar per aquesta tècnica, ja ha fet una vintena d’intervencions i es preveu que aquestes vagin en augment.