L’Hospital de Campdevànol implanta la signatura biomètrica

Els pacients firmen consentiments informats i documents que fan referència a la LOPD en una tauleta tàctil
L’Hospital de Campdevànol està implantant la signatura biomètrica per als documents que fan referència a la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) i als consentiments informats. La implantació generalitzada d’aquesta eina es realitza sis mesos després que l’Entitat posés en marxa una prova pilot de firma manuscrita amb recollida de variables biomètriques per digitalitzar alguns procediments de signatura de documents rellevants. En un principi, aquesta iniciativa es va desenvolupar només al servei de Cirurgia per a la signatura de consentiments informats i de LOPD i va permetre firmar més de 700 documents de manera digital. Com que la prova pilot es va valorar molt positivament, es va decidir donar continuïtat al projecte i ara s’està preparant el desplegament a tots els serveis del Centre.
 
Així doncs, gràcies al sistema que s’està implantant a l’Hospital, els pacients signen els documents en una tauleta tàctil en lloc de fer-ho en un paper imprès. Després, aquests documents digitals són emmagatzemats de manera segura a la història electrònica del pacient. Si cal, es poden imprimir en paper, però la idea és evitar el consum innecessari d’aquest material. El mecanisme utilitzat permet una identificació segura i fiable mitjançant variables biomètriques, així com un correcte emmagatzematge i transmissió de la informació. D’aquesta manera, es garanteix la seguretat de les informacions i, alhora, es fomenta l’eficiència i la sostenibilitat amb la reducció de l’ús del paper.
 
Tal com explica el doctor Joan Grané, director gerent de l’Hospital de Campdevànol, “el sistema utilitzat garanteix la seguretat de les informacions i el seu emmagatzematge, aspectes que són prioritaris per a l’Hospital”. A més, destaca que aquest sistema “podria servir per a 7.000 documents anuals relacionats amb el consentiment informat i la LOPD”.
 
El sistema ha estat rebut positivament per part del personal administratiu del Centre, que ara s’estalvia temps perquè no ha d’emmagatzemar tots els documents en paper. A més, la firma biomètrica agilitza els procediments i evita pèrdues de documents.
 
L’Hospital de Campdevànol aposta des de fa temps per potenciar l’ús de les TIC. En aquest sentit, a finals de 2008 es va començar a treballar en la Història Clínica Digitalitzada Compartida i, actualment, un 95% dels documents del Centre estan digitalitzats. Per desenvolupar la firma biomètrica, l’Hospital de Campdevànol ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Validated ID i la supervisió de la Fundació TicSalut, de la Generalitat de Catalunya.