L’ABS Ribes-Campdevànol ha estat acreditada com a centre rural docent

Metges i infermeres en formació de les especialitats de Medicina Familiar Comunitària i Infermeria d’Atenció Comunitària, hi podran fer pràctiques per conèixer el funcionament i mètode de treball en l’àmbit rural

25/01/2022.- L’Equip d’Atenció Primària Ribes-Campdevànol ha estat acreditat com a centre rural docent adscrit a Barcelona Ciutat ICS per les especialitats de Medicina Familiar Comunitària i Infermeria d’Atenció Comunitària. La resolució va arribar el passat mes de novembre, per part del Ministeride Sanitat. D’aquesta manera aquests metges i infermeres en formació poden fer pràctiques en l’entorn rural i així conèixer el seu funcionament.

La durada d’aquestes pràctiques, conegudes com a rotacions rurals, són d’aproximadament un mes, i l'objectiu és que puguin conèixer de primera mà el funcionament i el mètode de treball en l'àmbit rural, ja que és molt diferent de l'entorn urbà: el tracte amb els usuaris és més proper, existeix una disponibilitat diferent de recursos, les distàncies a l’hora de fer visites a domicilis són llargues, la figura dels consultorislocals, etc. La metgessa de l’ABS Ribes-Campdevànol referent d’aquesta formació és Dolors Perpinyà.

Mireia Zarco, coordinadora de l’ABS Ribes-Campdevànol explica que el fet d’haver estat acreditats com a centre rural docent, “a part de ser un reconeixement pel centre, suposa una inversió constant en l’actualització de coneixements per part dels professionals que hi treballen”. Assegura que l’actualització en competències i coneixements “és molt important”, i precisament aquest és el feedback que els poden aportar els metges i infermeres en formació, ja que es troben en l’àmbit universitari.

A l’hora de valorar què ha de tenir clar el professional que vulgui venir a exercir de metge o infermera en una zona rural, la coordinadora de l’ABS comenta que és un entorn molt proper a la població i que professionalment permet portar a terme moltes activitats que en l'entorn urbà és més difícil. Per exemple, l’atenció longitudinal a la persona, l'atenció per complexitat, fer canvis per millorar l'atenció a la patologia crònica o la gestió a la demanda d'infermeria.

En l’àmbit professional et dona la possibilitat de desenvolupar habilitats i competències noves, “ja que no tens els recursos tant a mà com els pots tenir a la zona metropolitana i això t'obliga a créixer professionalment”. Per últim, també es potencia molt el treballen equip: “Som els que som, i avui per a tu i demà per a mi; això ajuda molt a tenir un bon clima laboral”.

Encara no s’ha concretat quants professionals de rotació rural passaran per l’ABS Ribes-Campdevànol “però esperem que siguin entre 1-3 per any”. De moment ja hi ha un parell de sol·licituds.