La Fundació Hospital de Campdevànol s'adhereix a les mostres de suport als professionals que van gestionar la campanya de vacunació de la Covid

Estan sent objecte d'una investigació judicial pel retard en la vacunació de guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya

30/05/2022.- La Fundació Hospital de Campdevànol ha participat aquest matí a les concentracions de protesta pel procés judicial obert contra els professionals que van liderar i gestionar la campanya de vacunació contra la Covid, pel retard a l'hora de vacunar guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya. Es tracta de Carmen Cabezas, Adrià Comella, Sara Manjon i Xavier Rodríguez. A les 10.30h del matí s’ha fet una concentració davant de l’entrada principal de l’Hospital on els professionals sanitaris han mostrat pancartes amb el lema “16 milions de gràcies”, en referència a les 16 mil dosis de vacunes contra la Covid-19 administrades a Catalunya. A continuació s’ha llegit el manifest següent:

Els membres del Consell Científic Assessor de la COVID-19 de Catalunya, un grup de 35 professionals de diferents disciplines científiques, volem posar de manifest la nostra sorpresa i indignació davant la investigació judicial oberta per un presumpte retard en la vacunació enfront de la COVID-19 dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en servei a Catalunya.

Aquesta investigació implica Carmen Cabezas, ex-Subdirectora de Promoció de la Salut i actual Secretaria de Salut Pública, Adrià Comella, exdirector del Servei Català de Salut, Sara Manjón, directora de l'àrea d'Organització i Professionals del Servei Català de la Salut i Xavier Rodríguez, director de Serveis del Departament de Salut.

La pandèmia de COVID-19 ha estat la pitjor crisi sanitària de les nostres vides. A Catalunya han mort més de 27.000 persones per aquesta malaltia. La vacunació ha estat sense cap mena de dubte la mesura de salut pública més eficaç per a la seva prevenció, especialment la de les formes més greus i la mortalitat associada.

La vacunació ha minimitzat l'impacte de la pandèmia sobre el sistema sanitari i l'economia, protegint especialment a aquells grups amb major vulnerabilitat. S'estima que la vacunació a Catalunya ha salvat més de 10.000 vides i ha evitat més de 38.000 hospitalitzacions.

El programa de vacunació enfront de la COVID-19 es va iniciar a Catalunya el 27 de desembre de 2020. El programa ha seguit sempre l’estratègia comuna per tot l'Estat espanyol, elaborada pel Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud. La priorització dels grups a vacunar es va realitzar segons criteris ètics i d'evidència científica, començant per les persones més vulnerables i per aquelles amb un major risc d'exposició i de transmissió (personal sanitari i sociosanitari), seguides dels col·lectius amb una funció essencial per a la societat.

La primera etapa va estar marcada per una disponibilitat limitada de dosis de vacunes i pels canvis generats deguts a problemes en el subministrament. Cal recordar també les dificultats logístiques que es van produir fruit de les modificacions del tipus de vacuna a utilitzar segons edat, a causa de problemes de seguretat observats amb la vacuna d'AstraZeneca, situació que va obligar a retardar de forma significativa la vacunació de les persones dels col·lectius menors de 60 anys. Totes les modificacions en l’estratègia les marcava el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud. El programa de vacunació a Catalunya va seguir estrictament aquestes indicacions.

L’èxit de tota campanya de vacunació depèn també del seu registre correcte, especialment important en situació d’escassetat de vacunes. Cal disposar de la informació nominal i per grups de risc necessària per poder assignar les vacunes amb justícia i equitat, d’acord amb els protocols. Sense aquesta informació no es pot garantir l’aplicació de les recomanacions. A Catalunya, s'han administrat a dia d’avui més de 14 milions de dosis de vacunes contra la COVID-19, en una campanya sense precedents i logísticament molt complexa.

La campanya ha requerit l'esforç de milers de persones i ha posat de manifest la confiança de la ciutadania en els professionals de la salut i la solidaritat de cadascú de nosaltres envers la societat. Les cobertures vacunals a Catalunya són de les més elevades del món, arribant al 91,2% de la població d'edat igual o superior a 12 anys.

Els professionals ara objecte d’aquesta investigació judicial han estat clau en l'èxit del procés de vacunació a Catalunya. El seu compromís professional i de servei a la societat son inqüestionables. Amb aquest escrit volem deixar palès el nostre més profund reconeixement i agraïment a la seva tasca.