Les especialitats d’Hematologia i Reumatologia arriben al Ripollès

Des del 2 de juny, els usuaris d’Hematologia ja no han de traslladar-se a Vic per visitar-se o rebre tractament, poden fer-ho a l’Hospital de Campdevànol. A principis de juliol es farà el mateix amb Reumatologia.

13 de juny de 2016.- Des del dia 2 de juny, els pacients del Ripollès que necessiten visita o tractament del Servei d’Hematologia poden acudir a l’Hospital de Campdevànol. Això és així perquè, gràcies a l’Aliança del Triangle, els especialistes que fins ara atenien els usuaris ripollesos al Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ho fan al Centre de Campdevànol. Així doncs, la posada en marxa del Servei Territorial d’Hematologia suposa un gran avantatge per als malalts del Ripollès: ja no han de desplaçar-se fins a Vic. El Servei d’Hematologia inclou, entre altres, algun tractament de quimioteràpia per a pacients diagnosticats de càncer. Els centres han informat als usuaris d’aquest canvi i se’ls ha deixat triar si volen continuar tractant-se a Vic (en cas que ja haguessin començat la teràpia allà) o si prefereixen fer-ho a Campdevànol.

D’altra banda, en aquesta mateixa línia, està previst que a principis de juliol es posi en marxa el Servei Territorial de Reumatologia a l’Hospital de Campdevànol. En aquest cas, el funcionament serà pràcticament idèntic al que ja s’ha començat a fer amb Hematologia i els metges d’aquesta especialitat –que fins ara atenien els malalts del Ripollès a Vic– ho faran a Campdevànol.

Es calcula que la implantació del Servei Territorial de Reumatologia donarà atenció a entre 160 i 180 usuaris a Campdevànol cada any, que generaran unes 500 visites anuals. Pel que fa a Hematologia, està previst que permeti atendre entre 30 i 50 pacients, els quals requeriran visites de seguiment i, per tant, s’estima que s’assoleixin les 200 visites per any.

Canvis organitzatius per millorar el servei
Tal com explica el doctor Antonio Radovan, director assistencial de l’Hospital de Campdevànol, la posada en marxa dels serveis territorials “suposa canvis en el flux de malalts d’aquestes especialitats, però no en el volum total de pacients”. I afegeix: “hi ha el mateix nombre d’usuaris, però varia el centre on són atesos per evitar-los desplaçaments i apropar el servei al territori”. Així doncs, es tracta de canvis organitzatius per millorar el servei i l’atenció als pacients.

És important tenir en compte que la posada en marxa dels nous serveis territorials es fa d’acord amb els professionals d’aquestes dues especialitats. Molt sovint, indica el Dr. Radovan, són els mateixos metges els que proposen començar a passar visita a Campdevànol o traslladar-hi allà el servei perquè saben que és el millor per als usuaris del Ripollès i així els eviten haver d’anar fins a Vic.

L’Hospital de Campdevànol presta el Servei d’Hematologia i oferirà properament el de Reumatologia, gràcies a un acord amb l’Hospital Universitari de Vic, emmarcat en l’Aliança del Triangle. Aquesta aliança es va signar l’any 2010 pels Hospitals de Vic, Olot i Campdevànol amb l’objectiu de treballar conjuntament per millorar serveis, potenciar l’activitat en xarxa i buscar la màxima eficiència. Gràcies a aquesta aliança ja s’han acostat diversos serveis al Ripollès i s’han posat en marxa serveis compartits, ja sigui entre les tres entitats o entre dues d’elles. Aquesta aliança és una de les primeres a Catalunya per avançar de forma conjunta en projectes de gestió compartida en institucions sanitàries.