El nou servei està integrat per un total d’11 professionals, que atenen pacients als dos centres. Els objectius són millorar l’atenció als usuaris i afavorir el treball en equip i l’intercanvi de coneixements entre els professionals.
L’Hospital de Campdevànol, hospital comarcal del Ripollès, i l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa han posat en marxa el Servei Únic de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica. La instauració del servei manté els especialistes que cada centre tenia en aquesta àrea, però ara treballen coordinadament i en equip i poden atendre pacients tant a un hospital com a l’altre.
La posada en marxa del Servei Únic repercutirà en l’actualització de noves tècniques quirúrgiques, tant en l’àmbit de la Traumatologia (cirurgia de les fractures), com en el de l’Ortopèdia (implants protètics, cirurgia de preservació, etc.). Aquestes actualitzacions suposaran una millora en el diagnòstic i en el tractament en la patologia de l’aparell locomotor dels usuaris. El nou servei està dirigit pel doctor Manel Vancells i compta amb un total d’11 professionals.
Així mateix, és important destacar que la feina conjunta dels integrants del Servei Únic de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica permet que els pacients rebin una millor atenció. El fet d’adoptar noves sistemàtiques afavoreix el treball en equip i potencia l’intercanvi de coneixement i altres avantatges formatius per als professionals d’ambdues entitats. Tal com destaca el Dr. Vancells, “el fet d’unificar serveis enriqueix els coneixements dels especialistes, que ara tracten més casos i tenen l’oportunitat d’intercanviar experiències amb els professionals de l’altre centre”. I, en aquest sentit, afegeix que “treballar de manera conjunta i protocol·litzada és una garantia d’èxit i qualitat”. D’altra banda, el nou servei permetrà una optimització de recursos que revertirà en l’assistència als usuaris.
El Servei Únic de Traumatologia s’ha creat en el marc de l’Aliança del Triangle, signada l’any 2010 pels Hospitals de Vic, Olot i Campdevànol amb l’objectiu de treballar conjuntament per millorar serveis, potenciar l’activitat en xarxa i buscar la màxima eficiència. Gràcies a aquesta aliança ja s’han posat en marxa diversos serveis compartits, ja sigui entre les tres entitats o entre dues d’elles, com és el cas del nou Servei Únic de Traumatologia.
L’acord és un dels primers convenis establerts a Catalunya per avançar de forma conjunta en projectes de gestió compartida en institucions sanitàries i s’emmarca en el Pla de Salut del Departament de Salut, que pretén millorar la qualitat del model assistencial a través de la creació d’aliances entre centres.